Blog
Je kind is hoogbegaafd, maar wat betekent dit voor jou als ouder?
- 20 februari 2022
- Posted by: manon
- Category: Geen categorie
Wekelijks spreek ik vele ouders van hoogbegaafde kinderen. Hoewel elk contact anders is, vallen bepaalde terugkerende gespreksthema’s op. Voor mij is hierbij de positie van de ouder opvallend. Het kind en diens hoogbegaafdheid is meestal de aanleiding voor het gesprek, maar het effect ervan op de ouder is een onderwerp dat vaak volgt. Dit effect kan groot zijn en dat verdient de nodige aandacht. In deze blog deel ik in een notendop wat ik ouders tijdens zo’n gesprek meegeef.
Intense kinderen
Je kind is hoogbegaafd of je hebt het vermoeden dat dit zo is. Geweldig, dat betekent dat je kind enorm veel potentie heeft. Maar het betekent waarschijnlijk ook dat je kind intens is, misschien altijd nadrukkelijk aanwezig of juist onbereikbaar ver weg. Je vraagt je misschien af of dit wel klopt, of het normaal is (maar wat is eigenlijk normaal?). Hoogbegaafden krijgen veel mee vanwege hun scherp afgestelde zintuigen en hun kritische blik. Ze kunnen ongelooflijk snel en vergaande verbanden leggen. Dit gebeurt vanbinnen, maar is vaak ook aan de buitenkant te ervaren. Ze kunnen zo druk zijn (nee, geen ADHD, gewoon veel energie) of zo angstig (want wel het vermogen vergezochte beren op de weg te zien, maar niet de levenservaring om deze verbanden goed op waarde te schatten). Dit gezamenlijk onderzoeken a la Socrates (‘Is het waar dat dit een reëel risico vormt?’) kan een goede manier zijn met het laatste om te gaan.
Flinke uitdaging voor de ouders
Maar wow, wat een energie kost dat soms als ouder. De nieuwe onderwerpen blijven zich aandienen, de vragen lijken nooit op te houden. De ontwikkeling van je kind gaat zo snel. Waar een gemiddeld kind 3 jaar over doet, daar zijn zij in 2 jaar al mee klaar. En jij moet er maar in meegaan. Veel sparpartners zul je op het schoolplein ook niet tegenkomen, het merendeel loopt tegen andere zaken aan en ziet jouw problemen als luxeproblemen (maar dat zijn het absoluut niet). Gecombineerd met de toch al grote intensiteit van je kind, ga er maar aanstaan!
En jijzelf? Ook hoogbegaafd?
Terwijl de kans heel groot is dat jijzelf ook hoogbegaafd bent. Misschien weet je het al, maar misschien reageer je zoals de meeste ouders die ik ontmoet ontkennend. Vooral moeders, valt mij daarbij op. Meestal geef ik het advies om een boek over hoogbegaafdheid te lezen, de boeken van Tessa Kieboom hebben mijn voorkeur, en daarbij jezelf als onderzoeksobject te nemen. Wat herken je van jezelf en daarna: welke overlevingsstrategieën heb jij jezelf aangeleerd om je te handhaven in de wereld. Werken die nog steeds? Of werken ze je ondertussen eigenlijk tegen je, nu je er eens bij stilstaat? Herijk de laatste categorie, laat los wat je niet meer dient en daarna kun je je kind begeleiden met een beetje minder ballast. Wel zo fijn voor iedereen!
Intensief proces
Maar dit proces kan behoorlijk heftig zijn. Als je erachter komt dat jouw gevoel van anders zijn voortkomt uit hoogbegaafdheid en dat ineens een heleboel ervaringen uit het verleden in een ander licht komen te staan, kan dat je leven wel even op zijn kop zetten. Waar je altijd hebt gedacht zoals ieder ander te zijn, blijk je jezelf helemaal niet goed als norm te kunnen nemen. Ineens begrijp je rare, niet te plaatsen reacties van anderen. Soms verhelderend en opluchtend, soms pijnlijk en verdrietig. Wees lief voor jezelf en weet dat er na deze mogelijk stormachtige fase een verfriste en opgeruimde nieuwe levensfase volgt.
Wees mild voor jezelf
Want dat is mijn laatste advies: wees lief voor jezelf. Lief wanneer je je kind het liefste achter het behang wilt plakken na de zoveelste vraag, discussie of ontploffing. Lief wanneer je intense pijn voelt nu je bepaalde zaken uit het verleden op een andere manier bekijkt. Lief wanneer je gewoon zo moe, uitgeput bent en het even niet meer aankunt. Lief wanneer je om hulp vraagt, terwijl je perfectionistische zelf eigenlijk verwacht dat je alles zelf kunt en oplost.
Tot slot
Ik hoop dat wanneer je jezelf herkent in het bovenstaande, het lezen van de tekst je al helpt. Je bent niet de enige en je staat er niet alleen voor. Vind je het alsnog prettig met mij over jouw situatie te praten, via een telefoongesprek, een afspraak of een wandeling is het bos, neem gerust vrijblijvend contact op.