Blog
De lat hoog leggen: perfectionisme en angst liggen op de loer
- 3 maart 2021
- Posted by: manon
- Category: Geen categorie
Angst
De definitie van angst is volgens de Van Dale: gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid.
Angst kan je helpen wanneer er echt gevaar is en je daarnaar moet handelen, bijvoorbeeld door te vechten of te vluchten. Maar angst kan je ook tegenwerken, bijvoorbeeld wanneer je bang bent om iets fout te doen. Wanneer je bang bent om te falen. En dan liever niks doet. Of waardoor je zoveel stress krijgt dat het sowieso al niet meer lukt. Dat je gaat zweten, je hartslag omhoog gaat, je ademhaling versnelt of je handen koud worden. Misschien doe je dan alsnog dat wat je zo eng vindt en merk je dat het uiteindelijk lukt of zelfs meevalt en je lichaam ook weer ‘normaal’ gaat doen. Maar misschien haak je af zodra je lichaam zo ‘gek’ begint te doen.
Lat hoog leggen
Slimme, hoogbegaafde kinderen leggen de lat vaak erg hoog. Niet op elk terrein, sommige onderdelen vinden ze gewoon niet belangrijk genoeg. Maar onderwerpen die ze belangrijk vinden of waarvan ze geleerd hebben dat ze belangrijk zijn, door ouders of leraren of vrienden, willen deze kinderen het liefste heel goed doen. Misschien wel perfect.
Faalangst
Dingen goed doen is natuurlijk hartstikke fijn en je mag er trots op zijn als iets goed lukt wanneer je je best ervoor hebt gedaan. Maar wat nou als je het zo goed wilt doen, dat je je vooral heel rot voelt als iets niet heel goed lukt? Dan begint perfectionisme vervelend te worden en je in de weg te zitten. Je kunt zelfs faalangst ontwikkelen. Dan ben je bang dat je iets niet goed genoeg gaat doen, waardoor je er maar helemaal niet je best meer voor doet. Of er zelfs niet aan begint.
Fouten zijn leerzaam
Dat laatste is natuurlijk ontzettend zonde! Want ga maar eens na: bestaat perfect eigenlijk wel? Wat is dat dan? Moet je altijd voorkomen dat je fouten maakt? Of leer je door fouten juist hoe je dingen steeds beter doet? De meeste grote wereld veranderende ontdekkingen zijn niet gedaan doordat het bedenken ervan in een keer lukte. Er is dan vaak jarenlang aan gewerkt en in die tijd zijn er vaak heel veel fouten gemaakt en dingen misgegaan.
Je bent wie je bent, niet wat je doet
Verder maken mensen nogal eens de denkfout door te denken dat ze zijn wat ze doen. Dat is natuurlijk niet waar. Dus als je een keer iets helemaal verpest, ben jij niet helemaal verpest. Andersom geldt dat ook: wanneer jij een supergoede spreekbeurt houdt, maakt dat je niet meteen een supergoed mens. Maar je mag trots zijn op je spreekbeurt en je kunt leren van wat er mis ging toen je de taak verpestte.
Streven naar het leren van nieuwe dingen
Perfectionisme klinkt zo mooi, zo perfect. Maar eigenlijk vind ik ‘streven naar het leren van nieuwe dingen’ veel perfecter. En meer ontspannen. En aardiger voor jezelf en voor anderen. Fouten zien als een inspiratie om dingen een volgende keer anders te doen. Zodat je dan een ander resultaat krijgt. Leuk toch? Niks is alleen maar goed of slecht, veel belangrijker is wat je ermee doet.